Stine Haslestad

Hverdagsmagi med sunn matglede

  • Hjem
  • Oppskrifter
    • Frokost
    • Pannekaker – Vafler
    • Lunsj
    • Middag
    • Dessert – Kaker
    • Matprepping
    • Bakst
    • Søt bakst
    • Snacks – Godis – Mellommåltider
    • Drikke
    • Tilbehør
    • Søtt tilbehør og topping
    • Jul
    • Påske
    • Halloween
    • Ikke sukkerfritt
  • OM MEG
Frokost, Middag

KLASSISK BYGGRYNSGRØT

Med et hint av vanilje!

Byggryn er gull-gryn!
Vi snakker mye om havre, og hører igjen og igjen om at det er et gullkorn.
Jeg er helt klart enig i det, og spiser havre daglig. 
Men.. Vi  må ikke glemme bygg! 
Både byggryn og byggmel er et billig alternativ, og er enkelt å få tak i.
Med de gode egenskapene til bygg er det ingen grunn til at vi ikke skal inkludere dette mer i det daglige kostholdet!

Så hvorfor spise bygg?
Ikke bare inneholder det gode byggesteiner for kroppen, men det er også et bærekraftig valg!
Bygg har blant annet et høyt innhold av betaglukaner, et kostfiber som vi gjerne vil ha mer av i kostholdet.
Fiber hjelper med å holde deg mett lenger, stabiliserer blodsukkeret, et lykkelig tarmsystem, senker kolesterolet og forebygger livsstilsykdommer.
Billig er det også!

Klassikeren er med smør, søtning og kanel.


INGREDIENSER 3-4 porsjoner:

  • 2 dl byggryn
  • 1 liter helmelk
  • 1/2 ts salt
  • 1/3 ts vaniljepulver – evt 1 ts vaniljesukker – kan sløyfes

FREMGANGSMÅTE:

Mål opp byggryn i et desilitermål. Fyll opp med kaldt vann, og sett i kjøleskapet til dagen etterpå. 
Byggrynen vil nå trekke til seg væske og skallet på kornet vil bli mykere.
Dagen etter:
Kok opp melk i en kjele. Ha oppi avrent byggryn, salt og evt. vaniljepulver.
Legg på lokk, og la grøten småkoke på svak varme i 35-40 minutter. 
Rør noen ganger underveis, slik at den ikke svir seg i bunn. 
Husk at grøten vil også tykne litt når den kommer over i grøtskålen.

Topp byggrynsgrøten med kanel, sukrin og en smørklatt. 

Konsistens er utrolig kremet og nydelig.
For en lettere variant kan du bytte ut til lettmelk eller en annen type. 
Jeg opplever at konsistens blir like bra, men man kjenner på smaken at den ikke er like fyldig. 
Den fyldige smaken er på grunn fettinnholdet i helmelk.

TIPS TIL VARIASJON:

Vanlig smør kan byttes ut med nøttesmør. Da er det godt med friske bær, eller skivet banan også.
Rør litt revet gulrot eller eple inn i grøten mens den koker, og topp med litt hakket nøtter.

Mer inspirasjon finner du her!
OMELETT MED KREMET KYLLINGSALAT
PROTEINRIKE BAGELS – UTEN HEVING
KREMET OG NYDELIG HAVREGRØT
KJØLESKAPSGRØT MED DEILIG TOPPING
Pin og del gjerne videre med flere:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • Byggryn
  • Frokost
  • Grøt
  • Kjøttfri
  • Kveldsmat
  • Middag

Innleggsnavigasjon

SPICY TUNFISKSALAT
KANELGIFFLAR – UTEN TILSATT SUKKER

6 comments

  • HURRA FOR GRØTENS DAG! - Bakekona
    23. oktober 2020

    […] Klassisk byggrynsgrøt […]

    Reply
  • Hans Chr
    27. oktober 2020

    Kjempegod grøt! Like godt som risengrynsgrøt, men mere mettende.

    Reply
    • Stine
      28. oktober 2020

      Helt klart! Rester er utrolig godt å spise kaldt 🙂

      Reply
      • Hans Chr
        5. november 2020

        Jeg lagde den en gang til. Denne gangen brukte jeg lettmelk. Like godt som med helmelk. Greit å spare det fettet jeg kan; så bruker jeg heller mere sukker og syltetøy 🙂

        Reply
        • Stine
          6. november 2020

          Var heller ingen her som reagerte så veldig da jeg prøvde med lettmelk. Toppingen har jo mye å si for smaken 🙂 Godt du har funnet din variant!

          Reply
  • SUNN OG DIGG BYGGRYNSLUNSJ MED JORDBÆRSAUS - Bakekona
    19. november 2020

    […] Byggrynsgrøt – avkjølt eller rester dagen før […]

    Reply

Share your thoughts Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Samarbeid:

Norgesglasset
Funksjonell mat

FØLG MEG OGSÅ HER:

Facebook
Facebook
fb-share-icon
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial